ULTRAS-ZRINJSKI: BH košarka - ULTRAS-ZRINJSKI

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

BH košarka

#1 User is offline   every go 

• Ultras
  • PipPip
  • Group: Admin

Posted 25 March 2005 - 11:38 AM

sa bljeska članak šta vi mislite o ovome.
ja nisam gledao to finale ali predpostavljam da je isto ko i svako dosad

Od ove košarkaške sezone u BiH, od jedne tvrdnje ne može se pobjeći: Košarka se u Sarajevo vratila na velika vrata. Goodyear liga u dvorani Skenderija, kojoj je odnedavno i dodano ime i jednog od dvojice najboljih BiH košarkaša svih vremena (drugi je svakako Dražen Praja Dalipagić) Mirze Delibašića, okuplja tisuće navijača koji bodrenjem svakako svojoj ekipi predstavljaju šestog igrača.

Dobri rezultati KK Bosna u posljednje vrijeme čine ovu sada već kultnu dvoranu pretijesnu da primi sve one koji su zainteresirani da vide košarkaše Bosne na djelu...

Međutim, za sve nas, malo neutralnije promatrače sa strane, tu prestaje svaka draž te dvorane, jer kako utakmica odmiče, imamo prigodu uvjeriti se da atmosfera u dvorani postaje sve manje trpeljiva za gostujuće igrače, ili ne daj Bože, navijače.

Sinoćnje gostovanje Širokog HT, u finalnoj utakmici košarkaškog Kupa BiH ponovno je otkrilo pravo lice i profil "navijača" Bosne.

Vulkan uvreda na račun Širokobriježana, posebice na njihovog najboljeg košarkaša Martina Vanjka, kojeg "navijači" Bosne doslovce cijelo vrijeme utakmice provociraju, gađanje svim i svačim, te na kraju krajeva, najprimitivniji čin – pljuvanje gostiju ispod koša gdje je smješten sarajevski "jet set", otkrivaju nam najveći primitivizam košarkaških dvorana na ovim prostorima.

U dosta trenutaka finalne utakmice vidjelo se kako "gospoda" ispod koša doslovce ulazi u teren da pljune nekog od košarkaša, bili o Vanjak, Perković, Princ...razulare, a o porukama s tribina za te iste momke suvišno je koristiti bilo kakve riječi ili komentare.

Niti košarkaši Cibone, Zvezde, Zadra i ostalih vrhunskih momčadi nisu prolazile puno bolje u Skenderiji, ali izgleda da su najveće mušterije košarkaši Širokog... jebat ga, znam da je teško kada ti netko pred 9.000 uzme titulu iz ruka u produžetku, još kada im to uradi jedan Mostarac (sjetite se slobodnjaka Vedrana Princa u svibnju prošle godine), znam da je teško kad ti netko nabije kompleks, kada ga dugo vremena unatoč svemu ne možeš pobijediti, ali i takav rivalitet zaslužuje čisto sportske konotacije, a ne dekor kakav pružaju iskompleksirani navijači Sarajeva koji svoje frustracije koje im priređuje FK Sarajevo, liječe na košarkaškim utakmicama Bosne koja se za razliku od nogometaša može podičiti dobrim rezultatima...

Još kada se doda činjenica, ne pretpostavka, već činjenica da su samo suci, a ne Marković, Bajramović ili neki drugi domaći košarkaš oteli Kup Širokom, postavlja se pitanje kakav bi rezultat bio u normalnim okolnostima.

Faul Tomovića na Vanjku šest sekundi prije kraja bi u normalnim okolnostima bio okarakteriziran kao fizički napad i bio bi sankcioniran kojim mjesecom pritvora, ali najeminentnije sudačko košarkaško ime u našoj zemlji taj faul nije vidjelo, ili nije htjelo da vidi.

Na isti onaj način kako je vidio nepostojeće pete prekršaje Šole i Newtona, na taj način je nonšalantno je izbjegao da vidi kako Tomović Vanjka bukvalno iznosi s terena na klicanje razularene mase koja ni u slavlju osvajanja Kupa nije ponovno zaboravila izvrijeđati Vanjka i suigrače.

Objektivnim očima gledano, Široki je i ovaj pokal trebao pospremiti u svoje vitrine, ali to je manje bitno od prvobitne teme. Ponašanja publike u Sarajevu koja je sinoć ponovno, po tko zna koji put ove sezone pokazala zavidnu razinu primitivizma i vulgarnosti koju nećete naći čak ni u Pioniru, među ozloglašenim Delijama i Grobarima koji također sa "divnim" repertoarima znaju dočekati klubove iz Hrvatske.

Netko se u društvu nedavno spomenuo Jazina kao komparacije, a moj zaključak na kraju je da su Jazine za Skenderiju ipak institucija navijanja. Zašto? Unatoč tome, što i Tornado za gostovanja Cibone zna napraviti probleme, tamošnja publika zna košarku, diše i voli taj sport, dok sam se već desetke puta uvjerio kakve košarkaške neznalice posjećuju utakmice Bosne.

Jedne od onih koje će ući u legendu su svakako : "vidi, igra se treće poluvrijeme!" - a riječ je naravno bila o produžecima... "Što mu dosudi faul? Nije ga ni dirnuo?" - reakcija nakon dosuđene tri sekunde domaćem košarkašu... "Brate, da ti pravo kažem nisam doš'o radi košarke, nego sam čuo da ima strašnih pi***a u sali…

Ovo su samo neke od istinitih izjava koje možete čuti na svakoj utakmici među tim "navijačima" u Skenderiji, navijačima koji će na kraju, svom klubu više odmoći nego pomoći...
WE ARE THE CATHOLIC CLUB
0

#2 User is offline   Zombie 

• Navijač
  • PipPip
  • Group: Ekipa

Posted 25 March 2005 - 12:35 PM

A jes ih bocno Berna :lol:
...i djedovi naši svoju krv su lili, čuvajući granicu na Drini...
0

#3 User is offline   Visocanin 

• Simpatizer
  • PipPip
  • Group: Članovi

Posted 25 March 2005 - 12:41 PM

Evo i moj komentar na ovu tekmu.
Gledo sam utakmicu na BHTV 1 i mogu mozda dodati paar nekih mojih pogleda.
Ja sam navijac KK Bosne vec mozda 2 desetljeca, volim taj klub, ali u ovom komentaru cu biti veoma objektivan.
Sto se tice same utakmice ona je bila izvrsna.
Lijepo je vidjeti da se kosarka vraca u BiH i to punom parom.
KK Bosna i KK Siroki su igrali prilicno isto dobro, pobjedu Bosne nebih zelio da umanjim ali ona je ipak bila srecna.
Isto tako je mogao i Siroki da pobjedi, na kraju je sreca presudila.
Svako ko je gledao utakmicu, i ko je makar 1% objektivan, vidio je sta se desilo u posljednjih 6 sekundi.
Sam trener Sirokog a tako i Vanjak su rekli da je kod njih bio nesporazum i da uopste nisu ni pucali na kos.
Naime, Perkovic je sam preso polovinu terena, dosao do linije odakle se trice pucaju, zbunio se i jednostvano je sacekao da utakmica zavrsi, to je i sam trener rekao.
Ja neznam gdje je neko tu neki faul vidio, stvarno nije mi jasno. ???
Sto se tice publike, to je posebna prica.
Ja kada te tkz. navijace pogledam, meni se povraca.
Istina je da su neki hajvani ispod kosa svaki put pokusavali da pljuju na igrace Sirokog, i to je jedna vrsta primitivizna koju evropa ne poznaje.
Takve ljude treba udaljiti iz kosarkaskih dvorana za sva vremena. To je jednom rijecju stoka.
Skandiranje je bilo pretezno : Bosna, Bosna ili Volim Te Bosno!!!
Treba priznati da je bilo isto tako i pogrdnog skandiranja.
Ali to je ono sto se ne desava samo u Skenderiji nego svugdje u BiH.
Ja sam bio na utakmici prije 2 godine u Gacku gdje su igrali Hercegovac i Bosna.
Tu je bilo nekih 2 hiljade usjanih budala koji su mahali sa oko 30-tak cetnickih zastava i citavo vrijeme su skanirali : Noz, zica, Srebrenica; Balije u Tursku ( iako u KK Bosna igra vise Srba i Hrvata nego Muslimana ), Sinisa Turcine itd.
Uz to sve su bacali sve moguce predmete na teren a u tome ih policija nije ometala.
Sta se nedavno desavalo na Sirokom na utakmici mladin nogometnih reprezentacija Hrvatske i BiH ne bih zelio komentarisati, ali svi mi znamo sta je tamo bilo.
Na bih duljio pola dana, napiso bi jedan zakljucak:
1. KK Bosna je pobijedila sretno ali na kraju ipak zasluzeno jer su citavo vrijeme vodili cak po 12 koseva prednosti.
2. Navijacu koji pljuju i gadjaju suparnicke igrace su jednostvano djubrad i nista drugo, interesuje me kakva ce biti atmosfera iduci put na Pecari, vjerovatno identicna ili cak ista!
3. Na sudjenje ljudi imaju uvijek primjedbe, nisam experta i nebih nesto pametovao.
Da je KK Bosna izgubila isto bi se govorilo da je sudija bio za Siroki
4. Igraci Sirokog bi isto trebali da budu fer, i onda kada dobijaju medalje da ih odmah ne bacaju jer i to je jedan znak da uopste ne respektiraju ono za sto su se borili. Ne moze se uvijek pobjedjivati ( Paar igraca je medalje odmah skinuo a sam Vanjak ju je popljuvao !!! ).
5. Na sve treba ipak malo objektivno gledati, malo odvaditi od ovoga sto kazu Sarajlije, malo od ovoga sto kazu Sirokobrijezani i onda ce se imati neka istina.

Drago mi je za Nenu Markovica sto je ipak uspio sa ovom ekipom Bosne da makar nesto osvoji!!!
Zemljo tisucljetna...
Jedna si jedina
Bosna i Hercegovina
0

#4 User is offline   Ero-Mostar 

• Navijač
  • PipPip
  • Group: Članovi

Posted 25 March 2005 - 07:18 PM

objektivno u ovoj sezoni je bosna bolja od sirokog, ali u kupu jedna utakmica presudjuje i siroki je nezasluzeno izgubio jer je bio bolji. nije fer da navijaci ljuljaju kos kad se izvode slobodna, da navijaci pljuvaju gostujuce kosarkase i suci podlegnu takvoj atmosferi. u sirokom nece biti slicno navijanje jer se nece skupiti ni 1000 ljudi u dvorani.
ZRINJSKI4EVER
0

#5 gost_Lady in black_*

• Group: Guests

Posted 25 March 2005 - 09:19 PM

To se moglo izbjeći, bezveze je što je Bosna bila domaćin, ako već ne mogu osigurati da utakmica prođe kako treba. Sumnjam da bi ovi navijači što pljuju i gledaju "treće poluvrijeme" išli negdje gledati svoj klub... a možda bi druga atmosfera uticala i na rezultat, to ne znam nisam gledala utakmicu.
0

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users