Predstavnici hrvatskog Veleposlanstva u Austriji, Družbe braće hrvatskog zmaja i hrvatskih udruga u Beču, obilježili su u subotu godišnjicu pogubljenja Petra Zrinjskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu. Zrinjski i Frankopan su u tom gradiću, šezdesetak kilometara južno od Beča, pogubljeni 30. travnja 1671. godine.
Zrinjski i Frankopan su izraz povijesne istine neprolaznog sjećanja i neotuđiva dostojanstva, istaknuo je na prigodnoj svečanosti u Bečkom Novom Mjestu veleposlanik RH u Austriji Zoran Jašić. Rekao je da su njih dvojica bili veliki vizionari i Europljani, zauzimali se za gospodarski boljitak i kulturni napredak, pogubljenjem oduzeti su im životi, titule i imanja, ali ostali su zauvijek u hrvatskom narodnom povijesnom i kulturnom pamćenju. Jašić je dodao da je prije četiri godine Hrvatska na mjestu pogubljenja (austrijske stare oružarnice) postavila ploču s natpisom na hrvatskom jeziku: Velikanima hrvatske povijesti, simbolu vječnosti i nepobjedive čovjekove ljubavi prema domovini. Ravnatelj Instituta za hrvatsku povijest u Zagrebu i član Družbe braće hrvatskog zmaja Milan Kruhek, podsjetio je na povijesno-političke prilike vremena u kojemu su Zrinjski i Frankopani živjeli. Iako je grob u Bečkom Novom Mjestu prazan, jer Zrinjski i Frankopan su ekskumirani i 1907. godine preneseni u zagrebačku katedralu, on je i dalje najdostojnije okupljalište Hrvata izvan domovine kao spomen na njihovu pogibiju, rekao je Kruhek. Na grob i spomen-ploču položeni su vijenci, a u obližnjoj katedrali služena je misa zadušnica. Vijesti.net (HINA)
Godišnjica pogubljenja Zrinjskog
Posted 19 June 2005 - 11:40 PM
I ja sam se uvijek pitao kako je ispravno, pitao sam čovjeka koji dobro poznaje povijest i evo što mi je rekao:
Izvorno je ZRINJSKI, tako se u stvari i zvao,vremenom se NJ pretvorilo u N a nitko nezna zašto, vjerojatno je netko iz obitelji nekad se negdje zapisao sa N i tako je ostalo, ima i u nas dosta primjera ovakvih prezimena, recimo KOŽUL i KOŽULJ,ako vratimo korijene ovih obitelji stotinama godina unazad dobićemo da vuku iste korijene.
Izvorno je ZRINJSKI, tako se u stvari i zvao,vremenom se NJ pretvorilo u N a nitko nezna zašto, vjerojatno je netko iz obitelji nekad se negdje zapisao sa N i tako je ostalo, ima i u nas dosta primjera ovakvih prezimena, recimo KOŽUL i KOŽULJ,ako vratimo korijene ovih obitelji stotinama godina unazad dobićemo da vuku iste korijene.
Posted 22 June 2005 - 11:47 PM
tini, on 20.06.2005 - 00:40, said:
I ja sam se uvijek pitao kako je ispravno, pitao sam čovjeka koji dobro poznaje povijest i evo što mi je rekao:
Znači Zrin nije ZriN već ZriNJ
moćan ti taj ekspert
You can fool some people some times,
but you can't fool all the people all the time...
but you can't fool all the people all the time...
Posted 04 May 2006 - 10:33 AM
Jes i zar stvarno netko misli da se Zrinjski zvao 1905 Zrinjski zar je moguce da Zrinskog i Zrinjski dovode u vezu jednio s drugim da ja nepricam ima vam povijest zrinjskog naseg na vise mjesta cak mislim i na zrinjski.com ima nesto. Ovaj klub se prije zvao Hrvoje mada neki tvrde da je to naziv samo mjesta u kojem je klub radio a on se tako i zvao pa vi pricajte sta god hocete ... trebalo bi da bar to znaju ovi sto koriste internet imaju mogucnost.
UM '94

Sign In
Register
Help

MultiQuote