ULTRAS-ZRINJSKI: Godišnjica pogubljenja Zrinjskog - ULTRAS-ZRINJSKI

Jump to content

• (2 Pages)
  • +
  • 1
  • 2
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Godišnjica pogubljenja Zrinjskog

#1 User is offline   every go 

• Ultras
  • PipPip
  • Group: Admin

Posted 30 April 2005 - 01:07 PM

Predstavnici hrvatskog Veleposlanstva u Austriji, Družbe braće hrvatskog zmaja i hrvatskih udruga u Beču, obilježili su u subotu godišnjicu pogubljenja Petra Zrinjskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu. Zrinjski i Frankopan su u tom gradiću, šezdesetak kilometara južno od Beča, pogubljeni 30. travnja 1671. godine.

Zrinjski i Frankopan su izraz povijesne istine neprolaznog sjećanja i neotuđiva dostojanstva, istaknuo je na prigodnoj svečanosti u Bečkom Novom Mjestu veleposlanik RH u Austriji Zoran Jašić. Rekao je da su njih dvojica bili veliki vizionari i Europljani, zauzimali se za gospodarski boljitak i kulturni napredak, pogubljenjem oduzeti su im životi, titule i imanja, ali ostali su zauvijek u hrvatskom narodnom povijesnom i kulturnom pamćenju. Jašić je dodao da je prije četiri godine Hrvatska na mjestu pogubljenja (austrijske stare oružarnice) postavila ploču s natpisom na hrvatskom jeziku: Velikanima hrvatske povijesti, simbolu vječnosti i nepobjedive čovjekove ljubavi prema domovini. Ravnatelj Instituta za hrvatsku povijest u Zagrebu i član Družbe braće hrvatskog zmaja Milan Kruhek, podsjetio je na povijesno-političke prilike vremena u kojemu su Zrinjski i Frankopani živjeli. Iako je grob u Bečkom Novom Mjestu prazan, jer Zrinjski i Frankopan su ekskumirani i 1907. godine preneseni u zagrebačku katedralu, on je i dalje najdostojnije okupljalište Hrvata izvan domovine kao spomen na njihovu pogibiju, rekao je Kruhek. Na grob i spomen-ploču položeni su vijenci, a u obližnjoj katedrali služena je misa zadušnica. Vijesti.net (HINA)
WE ARE THE CATHOLIC CLUB
0

#2 User is offline   stozer 

• Plemić
  • PipPip
  • Group: Članovi

Posted 01 May 2005 - 08:58 AM

naš ponos i dika...
0

#3 User is offline   GoniMaliGoni 

• Ultras
  • PipPip

Posted 01 May 2005 - 05:11 PM

Miša mu, nije Nikola Šubić ZRINJSKI....već Nikola Šubić ZRINSKI
0

#4 User is offline   stozer 

• Plemić
  • PipPip

Posted 01 May 2005 - 08:18 PM

zna li netko po čemu ili po kome je ZRINJSKI davne 1905 dobio ime?(za pretpostaviti je da je po Nikoli Šubiću, ali...možda to i nije istina... jer ipak što kaže Ultras Žilavka nije Nikola Šubić ZRINJSKI nego Nikola Šubić ZRINSKI) :huh:
0

#5 User is offline   tini 

• Novak
  • Pip

Posted 19 June 2005 - 11:40 PM

I ja sam se uvijek pitao kako je ispravno, pitao sam čovjeka koji dobro poznaje povijest i evo što mi je rekao:
Izvorno je ZRINJSKI, tako se u stvari i zvao,vremenom se NJ pretvorilo u N a nitko nezna zašto, vjerojatno je netko iz obitelji nekad se negdje zapisao sa N i tako je ostalo, ima i u nas dosta primjera ovakvih prezimena, recimo KOŽUL i KOŽULJ,ako vratimo korijene ovih obitelji stotinama godina unazad dobićemo da vuku iste korijene.
0

#6 User is offline   ultras 4ever 

• Navijač
  • PipPip

Posted 22 June 2005 - 07:36 PM

Jeko ova budala :blink:
...jedna vjera jedan narod ...
0

#7 User is offline   Zombie 

• Navijač
  • PipPip
  • Group: Ekipa

Posted 22 June 2005 - 07:51 PM

Pa ta petokraka je nekad bila tu pa s toga :unsure:
U grbu Zrinjkog nikad nije bila :P :D
...i djedovi naši svoju krv su lili, čuvajući granicu na Drini...
0

#8 User is offline   Billy 

• Simpatizer
  • PipPip

Posted 22 June 2005 - 11:47 PM

tini, on 20.06.2005 - 00:40, said:

I ja sam se uvijek pitao kako je ispravno, pitao sam čovjeka koji dobro poznaje povijest i evo što mi je rekao:
Izvorno je ZRINJSKI, tako se u stvari i zvao,vremenom se NJ pretvorilo u N a nitko nezna zašto, vjerojatno je netko iz obitelji nekad se negdje zapisao sa N i tako je ostalo, ima i u nas dosta primjera ovakvih prezimena, recimo KOŽUL i KOŽULJ,ako vratimo korijene ovih obitelji stotinama godina unazad dobićemo da vuku iste korijene.

Znači Zrin nije ZriN već ZriNJ
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
moćan ti taj ekspert
You can fool some people some times,
but you can't fool all the people all the time...
0

#9 User is offline   every go 

• Ultras
  • PipPip

Posted 30 April 2006 - 03:01 PM

da se podsjetimo
WE ARE THE CATHOLIC CLUB
0

#10 User is offline   Harlem_Street 

• Simpatizer
  • PipPip

Posted 04 May 2006 - 10:33 AM

Jes i zar stvarno netko misli da se Zrinjski zvao 1905 Zrinjski zar je moguce da Zrinskog i Zrinjski dovode u vezu jednio s drugim da ja nepricam ima vam povijest zrinjskog naseg na vise mjesta cak mislim i na zrinjski.com ima nesto. Ovaj klub se prije zvao Hrvoje mada neki tvrde da je to naziv samo mjesta u kojem je klub radio a on se tako i zvao pa vi pricajte sta god hocete ... trebalo bi da bar to znaju ovi sto koriste internet imaju mogucnost.
UM '94
0

• (2 Pages)
  • +
  • 1
  • 2
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users